İnsan Vücudunda Altın Oran
26 Haziran 2024

İnsan Vücudunda Altın Oran


Altın oran, köklü bir geçmişe sahip olup, uzun yıllardır bilim insanlarından tasarımcılara kadar birçok kişi tarafından farklı sektörlerde yararlanılan bir ölçü parametresidir. Kökleri, 1170 ve 1240 yılları arasında yaşamış olan orta çağın en yetenekli matematikçisi olarak bilinen Fibonacci'ye dayanır. Fibonacci'nin bulmuş olduğu, altın oran ya da Fibonacci dizisi adıyla anılan bu ölçü sistemi, temel olarak her sayının kendinden bir önceki ile toplanması nihayetinde oluşturulan bir dizindir. Örneğin; 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 gibi. Bu şekilde devam eden bir dizin, belirli bir süre sonra sürekli aynı farkı verir. Bu fark da 1,618'dir ve altın oran olarak bilinir.

Sanat ve Bilim Alanında Altın Oran

Altın oran, daha sonraki dönemlerde başta Leonardo da Vinci olmak üzere birçok sanatçı, tasarımcı ve bilim insanı tarafından farklı alanlarda farklı amaçlar için kullanılmıştır. Sanat eserlerinde, mimaride ve doğada altın orana rastlamak mümkündür. Altın oran, estetik ve dengeyi sağlamada önemli bir rol oynamıştır.


İnsan bedeni göz önünde bulundurulduğunda birçok altın oran belirtisi ortaya çıkar. İşte bazı örnekler:

  • Ayaktan dize kadar olan kısım bir birim olarak kabul edildiğinde, ardı ardına toplamı insan vücudunda tam olarak göbeğe denk gelir. Bu bir altın orandır ve bize 1,618 sonucunu verir.
  • Başın üst kısmından boyna kadar olan kısmın ardı ardına toplamı da göbeğe denk gelir ki bu da bir altın orandır.
  • Ellerde, baş parmak hariç parmakların üç boğumdan oluşması ve bu boğumların ilk ikisinin toplamının üçüncü boğumun ölçüsünü vermesi gibi.
  • İnsan yüzünde de bazı noktalarda altın oran mevcuttur. En kolay görülebilecek olanı, tavşan dişlerinin boy ve eninin birbirine eşit olmasıdır. Bu, doğru ve estetik bir görüntü yaratmak isteyen diş doktorlarının işini kolaylaştıran bir başka altın orandır.

İç Organlarda Altın Oran

Dış görünüş haricinde, iç organlarda da altın orana rastlamak mümkündür. Örneğin:

  • Akciğerlerde düzensiz olarak dizilmiş gibi görünen her kısa bronşun toplamı, uzun bronşun toplamına eşittir ve aradaki fark 1 ile 1,618 civarındadır.
  • İç kulakta yer alan ses titreşimlerinin iletilmesini sağlayan ve sarmal şeklindeki cochlea da altın oranı vermektedir.
  • DNA'da da altın oran mevcuttur. Tüm canlıların temel özelliklerinin depolanmasını ve aktarımını sağlayan DNA molekülünde altın oranın izleri bulunmaktadır.

Altın Oranın Evrensel Önemi

İnsan vücudu dışında, kar kristallerinden hayvanlardaki boynuzlara ve dişlere, uzay boşluğundan salyangozlara ve kabuklu deniz hayvanlarına kadar, evrendeki birçok canlıda ve noktada altın orana rastlamak olağandır. Öyle ki, Kepler altın oranın önemini vurgulamak adına "hazine" ifadesini kullanmıştır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Altın Oran Yüz

Altın Oran Yüz

Altın Oran Hesaplama

Altın Oran Hesaplama

Editörün Seçtiği

Altın Oran Vücut

Altın Oran Vücut

Vücutta Altın Oran

Vücutta Altın Oran

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Doğadaki Altın Oran

Doğadaki Altın Oran

Altın Oran Nasıl Hesaplanır

Altın Oran Nasıl Hesaplanır

Altın Oran Cetveli Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Altın Oran Cetveli Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Altın Oran Nerelerde Bulunur?

Altın Oran Nerelerde Bulunur?

Yüzde Altın Oran İnsan Yüzünde Oranlar

Yüzde Altın Oran İnsan Yüzünde Oranlar